U bent hier
VRT in de fout met steun aan ManiFiesta van PVDA
De openbare omroep is in de fout gegaan met de steun die Radio 2 heeft verleend aan het evenement ManiFiesta. Dat zei minister van Media Sven Gatz (Open Vld) donderdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement. ManiFiesta werd georganiseerd door een aantal organisaties die gelinkt zijn aan de partij PVDA.
Het muziekfestival, dat eind september plaatsvond, was een initiatief van onder meer Geneeskunde voor het Volk en Solidair. Aanvankelijk kreeg het de steun van Radio 2, dat ook op de affiches vermeld stond. In juli bleek dat de band met de politieke partij de onpartijdigheid van de VRT in het gedrang zou kunnen brengen en werd de samenwerking stopgezet. Het drukwerk, met vermelding van Radio 2, was toen echter al klaar.
Sven Gatz werd donderdag over de kwestie ondervraagd door parlementsleden van verschillende partijen. "Dit is over de grens van wat neutraliteit zou moeten zijn", zei Bart Caron van Groen. "Ik kan dit onmogelijk aanvaarden als parlementslid", sprak Bart Tommelein (Open Vld). Het wordt volgens hem tijd dat de VRT beseft dat hij de grootste omroep van het land is. "Dit getuigt van een ongelooflijk amateuristische aanpak."
Volgens de minister geeft de VRT de fout zelf toe. "Van zodra bleek dat de onpartijdigheid in het gedrang kwam is de samenwerkingsovereenkomst stopgezet", aldus Gatz. "Maar ik vind dat de VRT veel grondiger de achtergrond moet onderzoeken van de partners waarmee wordt samengewerkt (...) De VRT heeft me verzekerd dat wordt onderzocht hoe het intern goedkeuringssysteem kan worden verbeterd."
De kwestie beroerde vorige week ook nog de gemoederen op de West-Vlaamse provincieraad. De provincie kende namelijk 17.000 euro toe aan het festival, goed voor 13 procent van het totale subsidiebudget dat verdeeld werd over een vijftigtal projecten.
Deontologisch niet correct
Het was provincieraadslid Peter De Roo (N-VA) die het vuur aan de lont stak. "Merkwaardig toch", aldus De Roo, "dat Radio 2 wel tot inzicht kwam dat ze zich met mogelijke steun op politiek glad ijs begaven en die dan ook introkken, terwijl de provincie West-Vlaanderen hiervoor blind is gebleven. Deontologisch is dit niet correct. Een overheidsbedrijf zoals de VRT en de provincieraad West-Vlaanderen mogen geen steun meer bieden aan politiek geïnspireerde projecten."
Bovendien blijkt dat het festival in 2013 40.000 euro winst maakte, en dus eigenlijk geen subsidie nodig had. Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe wees in haar reactie naar de adviescommissie. "Het dossier zit goed in elkaar. Uit het dossier blijkt niet dat die 40.000 euro opnieuw worden gëinvesteerd in de editie van dit jaar", klonk het.
Verbazing over commotie
Inmiddels uitte de organisatie zijn verbazing over de commotie. "ManiFiesta verrijkt het culturele leven van ons land. Het wordt net zoals veel andere evenementen georganiseerd door verenigingen met een andere achtergrond. We verstaan de commotie hierover in het Vlaams Parlement dan ook niet", reageert directeur Rik Vermeersch. "Of moeten we misschien de monoculturele visie aanvaarden die sommigen bij de N-VA voorstaan?", vraagt de ManiFiesta-directeur zich af.
Link artikel op hln.be:hier