Provincie West-Vlaanderen betaalt € 245.000 te veel voor aankoop magazijn IJzerdijk te Diksmuide

Op 22 december 2014

West-Vlaanderen / Brugge / Wielsbeke / Diksmuide – Met veel poeha kondigde de deputatie van West-Vlaanderen in juni aan dat de provincie een magazijn langs de IJzerdijk te Diksmuide had aangekocht.  Kostprijs hiervoor is € 700.000. Raadslid Rik Buyse heeft dit opnieuw aangekaart op de provincieraad van 22 december. Een onafhankelijk vastgoedexpert heeft het magazijn maar voor liefst € 245.400 minder geschat.

In de provincieraad van september kwam dit punt op de agenda. Raadsleden Luc Coupillie (Diksmuide)  en Rik Buyse (Wielsbeke) die het gebouw kennen reageerden met ongeloof op de hoge prijs die hiervoor zou betaald worden. De deputatie hield voet bij stuk en beweerde dat de aankoopprijs realistisch en correct was.

Coupillie en Buyse lieten het hier niet bij en vroegen om toegang te krijgen tot het gebouw. Dit werd pas eind november ingewilligd gezien de provincie nog geen eigenaar was. Beiden namen een Oost-Vlaams onafhankelijk vastgoedexpert, gespecialiseerd in schatting van bedrijfsgebouwen, onder de arm.

“We werden de man aangeraden, we wilden zeker iemand van buiten de provincie die we niet kenden om elke zweem van partijdigheid weg te nemen. We hebben de vastgoedexpert een eerste maal ontmoet tijdens het bezoek.  Zijn verslag heeft hij in eer en geweten opgemaakt zonder enige voorkennis”, vertelt Buyse.

“Waar het schattingsverslag vanuit de provincie niet meer was als een A-4’tje zonder vergelijkingspunten en prijsstaving  kwam de vastgoedexpert met een uitgewerkte waardebepaling met opdeling van grondoppervlakten en parameters voor een exacte bepaling”, zegt Coupillie.

“Het gepresenteerde document was ontluisterend: een opsomming van bouwovertredingen maar vooral de gehanteerde en gestaafde prijzen deden ons duizelen: een verschil van zomaar eventjes
€ 245.400 minder als door de Provincie geschat”,
aldus Buyse.

“Ondanks onze oproep in september om de aankoop niet goed te keuren werd meerderheid tegen minderheid in de provincieraad beslist tot aankoop aan een prijs van € 700.000,-. Ons gevoel, en dit van velen die het bewuste gebouw kennen, liet ons niet in de steek: in budgettaire krappe tijden , waar iedere € tweemaal moet omgedraaid worden, betaalt de provincie West-Vlaanderen zo maar eventjes € 245.000,- te veel! Hoewel we dit niet konden tegenhouden, de akte werd op 9 december ondertekend, is het onze plicht als verkozenen om dit aan de kaak te stellen en het de West-Vlaming te laten weten”, besluiten Coupillie en Buyse.

IJzerdijk Diksmuide

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is