Provinciaal nood- en interventieplan “afschakelplan” in opmaak

Op 3 december 2014

West-Vlaanderen / Izegem - Een werkgroep binnen de provinciale veiligheidscel is volop bezig met de opmaak van een Provinciaal Bijzonder Nood- en Interventieplan "Afschakelplan". Dat vernam provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) van West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé.

Volgens de gouverneur zal dit plan daarna ook nog uitgebreid en waar nodig aangepast worden als voorbereiding op een black-out, een gelijkaardig fenomeen maar met veel meer omvattende gevolgen. Intussen hebben de provinciale diensten een inventaris opgemaakt van de risico's in West-Vlaanderen bij een gecontroleerde afschakeling van de elektriciteit.

De diensten van de gouverneur hebben een sjabloon aan de noodplanambtenaren van de West-Vlaamse steden en gemeenten bezorgd voor de opmaak van een gemeentelijk bijzonder nood- en interventieplan. "Tot nu toe hebben al veertien gemeenten hun noodplan ingediend bij de gouverneur", aldus provincieraadslid Himpe. Een aantal van deze plannen beperkt zich tot de afschakelproblematiek, andere steden en gemeenten hebben het ruimer opgevat en behandelen naast de afschakeling ook een black-out of energieschaarste in het algemeen.

De gouverneur benadrukt in zijn antwoord aan provincieraadslid Himpe dat het afschakelplan enkel zal geactiveerd worden wanneer blijkt dat andere maatregelen niet tijdig kunnen toegepast worden of ontoereikend blijken te zijn. Volgens Decaluwé kunnen er ook in normale omstandigheden stroomonderbrekingen zijn. Consumenten die afhankelijk zijn van een continue bevoorrading van elektriciteit moeten dus de nodige voorzorgsmaatregelen treffen.

"Geen fundamentele wijziging aan origineel afschakelplan"

Provincieraadslid Kurt Himpe polste ook naar eventuele wijzigingen aan het originele afschakelplan. Volgens de gouverneur zijn er sinds september geen grote veranderingen aan het originele afschakelplan gebeurd. In Wallonië werden een aantal schijven ontdubbeld, maar dit heeft geen impact op West-Vlaanderen.

Afschakelplan

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is