Project rond Frontbeweging broodnodig bij GoneWest in kader van artistieke herdenking 100 jaar Groote Oorlog in West-Vlaanderen

Op 10 december 2013

Brugge/Damme - De herdenking van de 100 jaar Groote Oorlog in West-Vlaanderen wordt het kroonjuweel van het cultuurbeleid tijdens de komende legislatuur. Inmiddels werd het GoneWest-project in de steigers gezet en op gang getrokken. N-VA-provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe (Damme) laakt dat projecten rond de Frontbeweging op dit moment ontbreken bij de artistieke herdenking. Het provincieraadslid deed de oproep aan de deputatie bij de begrotingsbesprekingen van de meerjarenplanning op de provincieraad van 5 december 2013.

De inhoudelijke invulling van de artistieke herdenking GoneWest is neergeschreven in een “Letter of Intent” van de hand van Erwin Mortier en unaniem goedgekeurd door de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen.“Het artistieke luik van de herdenking wil onder meer de geschiedenis en de levens van de mensen van de Groote Oorlog verbinden met de levens van de mensen van vandaag. Bij de loopgravenoorlog aan de Ijzer denken we in Vlaanderen, en zeker in West-Vlaanderen, meteen aan de Frontbeweging. De gewone soldaten van het Belgische leger waren vooral Vlamingen, gecommandeerd door overwegend Franstalige officieren.  De Frontbeweging was in oorsprong een sociale beweging, die ijverde voor de rechten van die Vlaamse soldaten.  De Frontbeweging lag ook aan de oorsprong van het pacifisme, dat tot op de dag van vandaag belichaamd wordt door de Ijzertoren in Diksmuide, een vredesmonument waar in de vier talen van de partijen die elkaar bevochten aan het Westelijk front te lezen staat: Nooit meer Oorlog, Plus jamais de guerre, No more war & Nie wieder Krieg”, stelt Van Meirhaeghe.

“Het is dus een noodzaak om ook deze kant van de geschiedenis te belichten bij de herdenking. Ik betreur dat er tot op vandaag projecten rond de Frontbeweging ontbreken bij deze artistieke herdenking”, aldus Jan Van Meirhaeghe.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is