U bent hier
Partij ziet plots gedwongen vertrek als 'vuil politiek spel'
De Brugse oppositiepartij N-VA moet binnen twee weken haar tijdelijke secretariaat in de leegstaande legerkazerne langs de Peterseliestraat verlaten. Het huurcontract werd eenzijdig opgezegd, tot grote verbazing van de partij. Die zien er de hand van het huidige stadsbestuur in. "Dit is puur machtsmisbruik", zegt Tijl Waelput (N-VA). Burgemeester Landuyt (sp.a) ontkent: "Het was niet de bedoeling dat een politieke partij in een overheidsgebouw zou verblijven."
Sinds vorig jaar is het secretariaat van N-VA Brugge gevestigd in een lokaal in de voormalige legerkazerne in de Peterseliestraat. Het gebouw is eigendom van de stad. De bedoeling is om er een bouwproject te realiseren met sociale woningen. Om het gebouw te vrijwaren van verloedering tijdens de lange voorbereidingsfase, wordt het tijdelijk verhuurd. Hiervoor werd de Brusselse firma Entrakt aangesteld. Die firma moet de kandidaat-huurders van lokalen en ruimtes wel eerst voorleggen aan het schepencollege, die dan haar goedkeuring moet geven. Momenteel zijn slechts enkele van de veertig beschikbare lokalen verhuurd. "Groot was onze verbazing toen we vernamen dat wij het gebouw moeten verlaten. Er is geen reden opgegeven. De verhuurfirma heeft er dus geen belang bij om ons huurcontract op te zeggen. Het kan dus niet anders of het huidige stadsbestuur heeft hier de hand in. Dat is bijzonder betreurenswaardig", zegt provincieraadslid Tijl Waelput (N-VA). De partij moet vanaf midden september dus op zoek naar een nieuwe uitvalsbasis in Brugge. "Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want in de legerkazerne betaalden we slechts 350 euro per maand. Door die lage huurprijs konden we het lokaal blijven huren. Het was de bedoeling dat ook de komende jaren te blijven doen, want de kazerne zal zeker nog vijf jaar leegstaan. Vind in Brugge maar eens een volwaardig alternatief, waar je als politieke partij rustig kan vergaderen", zegt Waelput. Zijn collega Ben Glorieux, die vanuit de Peterseliestraat werkte, zal dat voortaan van thuis uit moeten doen. Volgens N-VA is dit een vuile politieke streek. Nu de partij in Brugge niet meer in de meerderheid zit, en van overal tegenwind krijgt, moeten ze plots buiten. "Dit is puur machtmisbruik om een politieke tegenstander te treffen. Het illustreert ook een bedenkelijke niveau van sommige Brugse bestuurders. We laten ons echter niet ontmoedigen", vult Ann Soete (N-VA) aan.
Bedrijf
Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) verduidelijkt: "Het lokaal werd verhuurd aan een bedrijf van Tijl Waelput. Er was oorspronkelijk geen sprake van een politieke partij. Dat was in werkelijkheid anders. Het is helemaal niet de bedoeling dat welke politieke partij dan ook een ruimte in een overheidsgebouw gaat huren. We willen er net enkele startende bedrijven een plaats geven en dat lukt aardig." Waelput ontkent niet dat hij eerst het huurcontract op een van zijn bedrijven plaatste. "Maar dat is heel snel rechtgezet. Ik blijf erbij dat dit een politieke streek is."