Overleg gepland over taalproblematiek bij medische spoedinterventies in Rekkem

Op 28 juli 2015

West-Vlaanderen / Menen / Kortrijk / Moeskroen – Op het volgend overleg van september zal de Provinciale Commissie voor dringende geneeskundige hulpverlening de taalproblematiek van medische spoedinterventies in Rekkem bespreken. Dat heeft de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé laten weten op een vraag van N-VA-provincieraadslid Sigrid Vandenbulcke (Menen).

De gemeente Rekkem is vandaag aangewezen op het urgentieteam van buurgemeente Moeskroen. Omdat er bij recente medische spoedinterventies opnieuw grote taalverwarring ontstond, trok N-VA West-Vlaanderen aan de alarmbel. Provincieraadslid Sigrid Vandenbulcke (Menen): “De gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé heeft laten weten dat hij contact heeft opgenomen met de West-Vlaamse Federale Gezondheidsinspecteur (FGI). Afhankelijk van waar in Rekkem een noodoproep vertrekt, komt men als oproeper terecht bij het hulpcentrum 112  (HCS112) van Henegouwen óf bij het hulpcentrum 112 van West-Vlaanderen. Bij een noodoproep uit Rekkem die terechtkomt in het HCS112 van West-Vlaanderen komen als eerste de medische diensten van Menen tussen. Indien deze niet beschikbaar zijn, worden achtereenvolgens de diensten van Kortrijk en Armentières uitgestuurd.”

“Momenteel zijn de diensten van de FGI aan het uitzoeken wat precies de verschillen zijn bij het aansturen van de middelen vanuit Bergen en Brugge. De West-Vlaamse FGI nam hiervoor contact met de FGI van Henegouwen.  Daarna zullen ze nagaan wat de mogelijk oplossingen zijn voor de taalproblematiek.  Zij vragen de nodige studietijd om deze situatie helder te stellen.  Immers, ook Frankrijk (Armentières) kan een rol spelen in de medische interventie en daar speelt niet alleen een taalkwestie maar ook een internationaal gegeven (dringende hulp vanuit een ander land).”

“Op het volgend overleg van september zal de Provinciale Commissie voor dringende geneeskundige hulpverlening de taalproblematiek van medische spoedinterventies in Rekkem bespreken. Ook het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon buigt zich over deze problematiek en wil wat in het regeerakkoord staat hierover zo snel mogelijk uitvoeren. Na een recent bericht over de taalverwarring in Rekkem, bleek overigens dat deze problemen ook in andere gemeenten, zoals Rollegem en Lauwe, voorkomen."

"Ik volg dit samen met de gouverneur en OCMW-raadslid Ann Roose uit Rekkem verder op”, besluit provincieraadslid Sigrid Vandenbulcke.

Rekkem

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is