N-VA wil totaalplan voor waterproblematiek in West-Vlaanderen

Op 25 september 2014

West-Vlaanderen / Brugge – Tijdens de zitting van 25 september was er een actualiteitsdebat over de wateroverlast in de provincie. Provincieraadsleden Luc Coupillie (Diksmuide) en Kurt Himpe (Izegem) lanceerden een aantal voorstellen namens de N-VA–fractie.

“De provincie heeft het beheer over alle derde categorieën waterlopen overgenomen en kan nu de rol als polderbestuur op zich nemen”, stelde provincieraadslid Coupillie. “Naar aanleiding van de wateroverlast tijdens de zomerperiode werden de knelpunten door de provincie in kaart gebracht en werden voorstellen gedaan om ze aan te pakken. Onze fractie juicht deze initiatieven toe, maar we willen er wel op wijzen dat voor de aanpak financiële inspanningen zullen nodig zijn. Inspanningen die groter zullen zijn dan de voorziene middelen in de meerjarenplanning. We waarschuwden hiervoor al tijdens de bespreking van de meerjarenplanning”. Luc Coupillie vroeg ook aandacht voor de grondwaterproblematiek. “In onze provincie drogen sommige grondwaterlagen op door allerhande redenen. Ook deze waterproblematiek zal moeten aangepakt worden.”

“Totaalplan opmaken”

Provincieraadslid Kurt Himpe stelde tijdens het debat voor om een totaalplan op te maken. “Naar aanleiding van de recente wateroverlast werd een gedetailleerd overzicht opgemaakt. Maar er is nood aan een totaalplan, een overzicht van de initiatieven die genomen worden door alle betrokken instanties.”

“Zo’n totaalplan biedt voordelen. Voor de inwoners wordt zichtbaar wat gedaan om het watersysteem op orde te krijgen. Daarnaast is er ook een evaluatie nodig van de effectiviteit van het waterbeleid om vast te stellen of het samenspel van de initiatieven tot de beoogde resultaten leidt en om zo nodig op tijd de aanpak te kunnen bijsturen. De provinciale diensten hebben nu een grondige evaluatie opgemaakt, maar ook de andere bestuurlijke initiatieven zouden in zo’n evaluatie moeten opgenomen worden. Daar kan het West-Vlaamse provinciebestuur een belangrijke rol in spelen.”

Raadslid Himpe plaatste ook vraagtekens bij de nieuwe rioleringsstelsels die sinds 2012 groter ontworpen worden zodat ze maar om de twintig jaar overlopen. “De regenval wordt vaak als uitzonderlijk omschreven, maar die uitzonderlijke regenval vindt steeds meer en meer plaats.”

Wateroverlast West-Vlaanderen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is