U bent hier
N-VA West-Vlaanderen analyseert streekpact Westhoek 2013-2018
Brugge/Diksmuide/Westhoek – De N-VA-fractie heeft het streekpact van de Westhoek 2013-2018 grondig bestudeerd en de opmerkingen verkondigd op de provincieraad van 27 maart. Provincieraadslid Luc Coupillie (Diksmuide) vraagt het provinciebestuur dat de N-VA-fractie in de toekomst vertegenwoordigd wordt in Resoc Westhoek. Daarnaast moet de evaluatie van het ambitieus streekpact in de toekomst grondiger gebeuren. Ten slotte wil N-VA dat de basismobiliteit ook in de Westhoek gegarandeerd blijft en versterkt wordt.
“In de Westhoek stemt 1 kiezer op 4 voor N-VA. Wij vinden het dan ook maar normaal dat wij als provinciale N-VA-fractie ook vertegenwoordigd zijn in Resoc Westhoek zodat wij ook onze stempel kunnen drukken op het streekpact die nu voorligt. Daarnaast moet de evaluatie van het ambitieus streekpact in de toekomst grondiger gebeuren. We stellen vast dat er onvoldoende cijfermateriaal aanwezig is om te meten of doelstellingen zijn behaald. Ten slotte wil N-VA dat de basismobiliteit ook in de Westhoek gegarandeerd blijft en versterkt wordt. Wij denken dat we daarbij moeten streven naar een openbare dienstverlening voor iedereen, in iedere dorpskern. Dit kan uiteraard klassiek met een gewone lijnbus, trein of belbus. Maar dat kan ook met een taxi, waarbij reizigers gebruik kunnen maken van betaalbare taxicheques, zeer zeker als de eerste drie vernoemde transportmiddelen op bepaalde plaatsen helemaal niet meer rendabel kunnen zijn, “ sluit provincieraadslid Luc Coupillie zijn evaluatie af.
Daarnaast pleit provincieraadslid Peter De Roo (Brugge) voor meer openbaar vervoer tussen de Westhoek en Noord-Frankrijk. De Roo die zelf afkomstig is uit de streek (Merkem) vindt thema’s als bereikbaarheid en ontsluiting belangrijke parameters voor de leefbaarheid van een regio.
“Het kunnen garanderen van een vlotte mobiliteit is bepalend voor de leefbaarheid van de Westhoek. De regio is omwille van haar ligging zo mogelijk nog meer geïsoleerd tegenover de rest van Vlaanderen. De Vlaamse en federale overheid, en Infrabel en de NMBS dragen allen een grote verantwoordelijkheid in deze. Er is niet alleen het openbaar vervoer van De Lijn. Er is ook de grensoverschrijdende spoorlijn Adinkerke-Dunkerque die de Westhoek langs Franse kant kan helpen ontsluiten. Op een ogenblik dat de Franse kant (Communautée Urbaine de Dunkerque en de Région Nord/Pas-de-Calais) ervoor pleit om opnieuw treinen te laten rijden op dat spoor tot in Adinkerke, neemt Infrabel voorbereidingen om dat stuk spoor aan Vlaamse kant op te breken. Foute beslissing! Samen werken en samen leven over de grenzen heen vergt vooreerst een goede mobiliteit.”, aldus nog De Roo.
De 18 gemeentes die vallen onder Resoc Westhoek vindt u op dit kaartje. Dit zijn De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne, Diksmuide, Koekelare, Kortemark, Houthulst, Lo-Reninge, Alveringem, Houthulst, Langemark-Poelkapelle, Vleteren, Poperinge, Ieper, Zonnebeke, Mesen en Wervik.
Lees het streekpact van de Westhoek 2013-2018 onderaan deze pagina.