Mensen redden met 2.200 euro per jaar

Op 26 oktober 2015

N-VA heeft in de provincieraad gepleit voor meer financiële steun voor de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst. "We moeten roeien met de riemen die we hebben en kunnen de zeereddingsdienst voorlopig draaiende houden", zegt voorzitter Joeri Vermoere.

De Vrijwillige BlankenbergseZeereddingsdienst (VBZR) staat vooreen pak investeringen. "De reddingsoperatie van de Flinterstar kost ons 3500 euro omdat de reddingspakkenaangetast zijn door olie en niet meerwaterdicht zijn", zegt Joerie Vermoere,voorzitter van de VBZR. "En binnen vijf jaar is de reddingsboot Sterken Dries, die 25 jaar oud is, aan vernieuwing toe. Een nieuw reddingsvaartuig zal de VBZR een miljoen euro kosten."

Levens gered

Het probleem is dat de vrijwilligers krap bij kas zitten. "De VBZR kampt met een structurele onderfinanciering", zegt N-VA-provincieraadslid Nick Verwimp. "De zeereddingsdienst was als eerste hulpdienst ter plaatse kort na het ongeval van de Flinterstar en heeft daar mensenlevens gered. Daarnaast heeft hij een coördinerende rol gespeeld ten opzichte van de andere reddingsdiensten. Tot op heden krijgt de VBZR jaarlijks 2.200 euro van de provincie en dat is ruim onvoldoende om de dagelijkse werking te financieren."

Volgens Verwimp stijgen de interventies jaar na jaar. "Vorig jaar waren er dat 147 en hebben ze 247 mensen gered uit een benarde situatie. Niemand staat er bij stil dat de interventies gebeuren door onbezoldigde vrijwilligers die soms hun leven riskeren. Buiten het reddingswerk staan de vrijwilligers ook in voor alle herstellingen en het onderhoud van de vaartuigen."

De VBZR is actief van Oostende tot aan de grens met Nederland. Alle leden van de zeereddingsdienst doen dat op vrijwillige basis waarvoor ze geen euro krijgen. De reddingsdienst krijgt wel wat steun van de stad.

"Bij de heraanleg van de havenomgeving werd het oude gebouwtje afgebroken en heeft de stad een nieuwe accommodatie laten bouwen voor de reddingsdienst", zegt burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD). "De VBZR betaalt jaarlijks een symbolische euro voor de huur van het gebouw."

Toch blijft alle hulp welkom. "De VBZR zit niet in de rode cijfers, maar extra financiële steun is welkom", vertelt voorzitter Vermoere. "We kunnen ons hoofd boven water houden door de jaarlijkse steun die de leden betalen. Maar met extra steun zou bijvoorbeeld het onderhoud van de schepen door firma's kunnen gebeuren en niet door vrijwilligers."

VBZR

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is