U bent hier
Geen maritiem project in Oostende
West-Vlaanderen / Brugge / Gistel / Oostende – De studie van de provincie West-Vlaanderen voor een maritieme attractie in Oostende is stopgezet. “De opdracht werd niet gegund omdat er onduidelijkheid is gerezen over de locatie en de invulling van de attractie. Bovendien reageerde maar één gespecialiseerd bureau met een offerte. Hierdoor was van mededinging geen sprake,” aldus provincieraadslid Wim Aernoudt (Gistel). Gedeputeerde De Block (sp.a) kondigde aan dat er in een nieuwe studie gemikt wordt op een project rond de Vlaamse Meesters met focus op James Ensor op de huidige Ensorsite.
Provincieraadslid Wim Aernoudt schetst de historiek van het dossier van het begin van deze legislatuur tot op vandaag.
Van Maritiem Museum tot toeristische attractie
De realisatie van een maritiem museum stond als hefboomproject ingeschreven in het verkiezingsprogramma van sp.a Oostende bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Franky De Block nam dit project mee naar de provincie toen hij gedeputeerde werd. Eind 2014 sprak hij over een maritieme attractie: “Dit is breder en aantrekkelijker dan een museum. Het moet een totaal maritiem pakket worden waarin uiteraard het Maritiem erfgoed aan bod zou komen.”
Maar in de opdracht die Westtoer in het voorjaar 2015 uitschreef, is plots sprake van een toeristische attractie waarbij de maritiem component maar één van de mogelijkheden meer was.
Alle locaties afgevoerd
Oorspronkelijk werd vooral gekeken naar de Churchillkaai naast het Station. Dat was toen nog in de opzet van een Maritiem Museum. Als alternatief werd ook gedacht aan Earth Explorer. Daarna bleven we in het duister tasten over de locatie tot Westtoer in het voorjaar 2015 Hangaar 1 naar voor schoof. Deze locatie wordt nu ook afgevoerd.
Steeds weer uitstel
Begin 2013 kondigde de gedeputeerde tegen het einde van dat jaar een definitief concept aan voor toen nog een maritiem museum. Eind 2013 bleek dat er in de meerjarenplanning 2014 - 2019 geen investeringsbedrag voorzien was maar enkel een budget voor studiekosten. De gedeputeerde suste toen dat de realisatie mogelijk bleef voor 2019. Eind 2014 werd het voorziene bedrag voor studiekosten van 120.000 euro verschoven naar 2015.
Vlaamse Regering biedt financiële reddingsboei
De zoektocht naar financiële middelen is veelal een grote uitdaging in dergelijk projecten. Het is geen uitgemaakte zaak dat elke gedeputeerde provinciale middelen in grote mate in de eigen stad mag investeren. Maar daar kan het nu niet aan gelegen hebben. De Vlaamse Regering kondigde in 2014 forse investeringen aan in het kusttoerisme. Vlaams Minister voor Toerisme Ben Weyts wil daarbij inzetten op hefboomprojecten waarbij all-weather projecten bijzondere aandacht krijgen. Het is geen geheim dat daarvoor vooral aan Oostende wordt gedacht.
Tijd om alle zeilen bij te zetten
In dit belangrijk project voor Oostende en z’n regio is er na 3 jaar maar één zekerheid. De Vlaamse Regering maakt hiervoor graag middelen vrij. Alle andere aspecten staan op losse schroeven. Het project krijgt bij elke nieuwe stap een andere invulling.
Steeds weer worden keuzes uitgesteld en budgetten op de lange baan geschoven. De gedeputeerde stelde eind 2013 dat realisatie voor 2019 mogelijk was. De gedeputeerde moet beseffen dat de tijd dringt als hij met middelen van de Vlaamse regering z’n eigen regio een sterke impuls wil bezorgen.
Provincieraadslid Wim Aernoudt besluit: “We betreuren dat geen goede formule werd gevonden voor een maritiem project. Oostende is een uitgelezen locatie daarvoor. We hopen dat het project rond de Vlaamse meesters (James Ensor) snel tot concreet resultaat kan leiden.”
Foto: In Hangaar 1 kom alvast geen maritiem project, met provincieraadslid Wim Aernoudt.