U bent hier
Bibliotheekcomputer krijgt flinke upgrade
BRUGGE - Van zondagmiddag 17 tot zondag 24 maart legt de provincie West-Vlaanderen haar centrale bibliotheekcomputer volledig stil voor een grote upgrade. Aangezien de meeste bibliotheken in onze provincie daarop aangesloten zijn, zullen we al die tijd geen boeken kunnen ontlenen, ook niet online. “Maar daarna zal het systeem heel wat nieuwe mogelijkheden bieden”, onderstreept cultuurgedeputeerde Myriam Vanlerberghe.
“Ik ben mij bewust van het feit dat deze onderbreking voor de dagelijkse gebruiker wel enig ongemak met zich meebrengt, maar laat ons toch ook niet overdrijven”, stelt Myriam. “En dat er zoveel opmerkingen zijn, bewijst alleen maar hoe nuttig dit PBS-systeem wel is in ons dagelijkse leven. We hebben er tot nog toe al 3,9 miljoen euro in geïnvesteerd, en 49 van de 64 gemeenten zijn erop aangesloten. Maar we zijn op een punt gekomen waarop we het systeem een heel grondige upgrade moeten geven om te kunnen beantwoorden aan de technische noden van de toekomst. Wie een beetje de wereld van de ICT volgt, weet dat zoiets onvermijdelijk is. Dit is véél meer dan een ‘groot onderhoud’ ! Bovendien hebben we er doelbewust voor gekozen om de ingreep in één keer uit te voeren, wat uiteindelijk het minst belastend is. En daarna zijn we weer voor járen goed.”
“Het loont de moeite”
“Het leed zal daarenboven snel geleden zijn, want door deze upgrade worden onze systemen niet alleen technisch een stuk performanter, ze zullen elke gebruiker ook een aantal nieuwe mogelijkheden bieden. Zo zal je rechtstreeks via de onlinecatalogus muziekfragmenten kunnen beluisteren op je computer thuis, en ook een krantendatabank kunnen raadplegen. En daarenboven zullen ook heel wat links gemaakt kunnen worden met externe collecties van bijvoorbeeld musea, erfgoedinitiatieven, of noem maar op. Kortom: onze centrale bibliotheekcomputer wordt in de toekomst hét infopunt voor elke West-Vlaming, en dat allemaal gratis ! Een prima middel dus ook om cultuur bij brede lagen van de bevolking te verspreiden.”
Ongelukkig moment
Johan Rollez, sinds dit jaar schepen voor Cultuur in Zwevegem en ook provincieraadslid, begrijpt niet dat zo'n update een hele week moet duren en heeft daarover in januari al een vraag gesteld in de provincieraad. “Omdat ik niet meteen een bevredigend antwoord heb gekregen, zal ik ze nog eens stellen, maar dan schriftelijk”, zegt hij. “Ik weet ook wel dat bij dergelijke systemen op gestelde tijdstippen een update nodig is, maar nu heb ik toch wel de indruk dat men jarenlang niet geïnvesteerd heeft in deze computers. Ik hoop dan ook dat zoiets in de toekomst nooit meer voorvalt. Het moet toch mogelijk zijn om dergelijke interventies kort te houden, of, beter nog : een redundant systeem uit te bouwen waarbij de ene helft van het servervolume blijft functioneren terwijl de andere in update is.”
“Want het gaat hier toch om een erg omvattend systeem. Bij ons hier in Zwevegem bijvoorbeeld draait het ook als aansturing van onze Bibus, die de deelgemeenten bedient. Wel, volgende week zal die bus niet uitrijden, dat heeft geen enkele zin. Maar dat betekent ook dat we in de deelgemeenten geen administratieve dienstverlening kunnen organiseren, want die draait ook op dit systeem. De bibliotheek zelf houden we wel open, maar je kan enkel boeken, kranten of tijdschriften ter plaatse komen lezen.”
“Ze zeggen dat het moment van de onderbreking werd gekozen in overleg met een aantal bibliotheken, maar ik vind het toch niet zo gelukkig”, vervolgt Johan. “De jeugdboekenweek is nog maar net achter de rug, en in heel wat bibliotheken zijn er in die periode nog na-activiteiten. Op een aantal plaatsen zijn die ondertussen ook geschrapt.”
Vlaamse materie
Dat de collecties van de diverse bibliotheken in onze provincie aan elkaar gelinkt zijn, vindt Johan anders wel beslist een meerwaarde. “Al ben ik er niet onmiddellijk van overtuigd dat de organisatie van zo'n centraal systeem de taak is van een provincie. Eigenlijk zou de Vlaamse Gemeenschap zoiets moeten organiseren, dat zou het aanbod nog véél ruimer maken.”
Daar is Myriam Vanlerberghe het niet mee eens. “Dat zou veel te ingewikkeld worden. En laat ons eerst maar beginnen met te zorgen dat nog méér West-Vlaamse gemeenten instappen. De nieuwe technische mogelijkheden die we door deze upgrade scheppen, zullen hen misschien over de streep trekken.”