U bent hier
Beaufort blijft in troebel water
Bredene neemt provincie beet
West-Vlaanderen / Gistel / Vlaamse Kust – Elke gemeente ondertekende een samenwerkingsovereenkomst met de provincie voor de organisatie van Beaufort. De gemeenten werden geacht om elk 40.000 euro bij te dragen. “Dat dachten we toch. Echter, Bredene moet contractueel maar 27.400 euro betalen. Daarnaast leert nazicht van de contracten dat de gemeenten maar hooguit de helft van de voorziene activiteiten toebedeeld kregen”, aldus provincieraadsleden Wim Aernoudt (Gistel) en Nick Verwimp (Blankenberge).
Op vraag van provincieraadslid Wim Aernoudt waarom Bredene een goedkoper contract kreeg, volgde: “de gedeputeerde licht toe dat Bredene dit bedrag zelf heeft aangepast en dat daar nog wordt over gesproken.” In de provincieraad van 25 november bevestigde de gedeputeerde op vraag van provincieraadslid Nick Verwimp dat het nooit de bedoeling was om één gemeente een goedkoper tarief te verlenen.
Het contract tussen de provincie en de gemeente Bredene werd door deze laatste aangepast. De gemeente Bredene verlaagde zijn bijdrage van 40.000 euro naar 27.400 euro en legde daarop het contract voor aan de provincie. De directeur Cultuur en de gedeputeerde Vanlerberghe ondertekenden zonder meer. Bredene betaalde het overeengekomen bedrag van 27.400 euro.
Laat Bredene nu net de gemeente zijn die het meest kritisch was over de voorbije editie van Beaufort waardoor recuperatie van die 12.600 euro wel zeer moeilijk wordt. Het principe van een gelijke behandeling van de kustgemeenten, een zeer gevoelig thema, is hiermee onderuitgehaald.
Halvering van het engagement
A Dog Republic is de organisatie die de kunstwerken verzorgde in de 10 kustgemeenten. Zij stonden in voor de artistieke invulling die fel onder vuur werd genomen. Maar ook het gebrek aan organisatie was een doorn in het oog.
Het contract tussen A Dog Republic en de provincie bevatte een lijst van 60 kunstingrepen. Deze waren volgens de overeenkomst allemaal gepland in de 5 gemeenten van de Westkust: van De Panne tot met Oostende. Voor de gemeenten van Bredene tot Knokke Heist was er geen enkele activiteit van A Dog Republic in het contract voorzien.
De gedeputeerde weigerde te antwoorden op de vraag wat dan wel voor deze gemeenten gepland was. Ze verwees daarvoor naar de eindevaluatie van Beaufort die er later aankomt. Het niet beantwoorden van pertinente vragen, getuigt van weinig respect voor de provincieraad. De N-VA-fractie, bij monde van Wim Aernoudt, protesteerde dan ook fel. Gedeputeerde Vanlerberghe bleef echter weigeren om te antwoorden.
Er was overeengekomen met A Dog Republic om 60 ingrepen te doen in 5 gemeenten. Deze 60 werden later gespreid over de tien kustgemeenten. “Zo komen wij tot de conclusie dat de gemeenten hooguit de helft kregen dan wat origineel contractueel was voorzien. We vragen ons af of daar bij de bepaling van de gemeentelijke bijdrage rekening mee werd gehouden”, stelt raadslid Wim Aernoudt.
Het wordt nog pijnlijker als je weet dat A Dog Republic uiteindelijk maar 39 van die vooropgestelde kunstingrepen uitvoerde. Het tekort in aantal werd deels gecompenseerd door onaangekondigde acties. Maar wel gespreid over 10 gemeenten waardoor de spoeling wel heel erg dun werd.
Op geen van deze opmerkingen gaf de gedeputeerde afdoend antwoord tijdens de budgetbesprekingen van eind november 2015. Toch weerhoudt de weerspannige houding van de gedeputeerde van cultuur de N-VA-fractie niet om duidelijkheid te blijven eisen.
“Heel wat kustgemeenten hebben hun ongenoegen geuit over de voorbije editie van Beaufort. Meer en meer ontdekken we hoe zeer het geklungel van de provincie hier aan de basis ligt”, besluiten provincieraadsleden Wim Aernoudt en Nick Verwimp.
Afbeelding van raadsleden Wim Aernoudt en Nick Verwimp in de provincieraad tijdens de budgetbesprekingen.