​​Waarom wordt Villa Bastien verstopt?

Op 7 december 2015

West-Vlaanderen / Gistel / Oostende – De villa Bastien op het provinciedomein Raversijde kreeg voor het toeristisch-cultureel project Beaufort 2015 een zeer opvallende groen-witte schildering. N-VA vraagt zich af waarom deze investering tot op vandaag in het landschap verstopt wordt. “Als je van de parking in Raversijde naar de ingang van de Atlantikwall wandelt, is het nauwelijks te zien,” getuigt provincieraadslid Wim Aernoudt (Gistel). De deputatie wil deze overweging meenemen bij de ontwikkeling van het masterplan Raversijde.

Dit oude lichtwachtershuis werd in 1930 aangekocht door Prins Karel. Het werd summier ingericht en sporadisch gebruikt. In de jaren 50 werd het stevig gerenoveerd en ingericht als woning voor schilder Alfred Bastien. Prins Karel en de kunstschilder waren goed bevriend.

“De afgelopen editie van Beaufort kreeg een heel aparte artistieke benadering. Het project met Villa Bastien was ongeveer het enige dat in de traditionele Beaufort kon thuishoren. In een vorige editie van Beaufort werden de knalrode Rock Strangers in Oostende tentoongesteld. Deze keer kregen we een knalgroen kunstwerk in Raversijde,” geeft provincieraadslid Wim Aernoudt (Gistel) meer uitleg.

Er was een renovatie van het gebouw nodig om het schildersklaar te maken. Waarna kunstenares Lilly van der Stokker het gebouw een zeer opvallend kleedje schonk. Het huis werd in een groen-wit geruite schildering gezet, gebaseerd op de razzle dazzle techniek die men tijdens WO1 gebruikte om boten te camoufleren. Een totale kost van ruim 300.000 euro.

“Een stevige investering van de provincie dus. Onbegrijpelijk dat het kunstwerk niet van op afstand te bewonderen was tijdens Beaufort deze zomer. Nog steeds piepen alleen de schoorstenen boven het struikgewas uit. Je kan het pas echt zien eens je toegang betaald hebt voor de Atlantikwall,” legt raadslid Aernoudt uit.

“Het is de vraag of deze integratie in het landschap haalbaar is en positief zou onthaald worden. Als dit negatief uitvalt, moet de provincie zich bezinnen over de bestede middelen. Maar vandaag wordt dit op de lange baan geschoven en blijft men zeer vaag over de mogelijkheden om deze investering tot zijn recht te laten komen,” besluit raadslid Wim Aernoudt (Gistel).

VillaBastien1

VillaBastien2

VillaBastien3

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is