“Afrekening brandweerkosten niet op de kap van de West-Vlaamse gemeentes”

Op 30 april 2014

West-Vlaanderen/Brugge/Wielsbeke – Provincieraadslid Rik Buyse (Wielsbeke) heeft de gouverneur geïnterpelleerd over de afrekening van de brandweerkosten bij de West-Vlaamse gemeentes op de provincieraad van 30 april. N-VA West-Vlaanderen stelt zich vragen bij de wettelijkheid van deze afrekening en de berekeningswijze. Voor de oudste afrekeningen lijkt de redelijkheid van termijn overschreden voor deze West-Vlaamse gemeentes.

Provincieraadslid Rik Buyse: “Nu alle gemeenten en steden hun meerjarenplanning hebben opgemaakt binnen de nieuwe Beheers- en Beleidscyclus, worden deze geconfronteerd met een afrekening van de brandweerkosten over de periode 2006 -2010. Vorige pogingen tot afrekening of vaststellen van deze kosten werden wettelijk telkenmale naar de prullenmand verwezen. Vele van onze getroffen steden en gemeenten hebben, gezien geen cijfers beschikbaar waren, veel te weinig gebudgetteerd. Dit brengt de hele meerjarenplanning, voor velen een delicate oefening met pijnlijke besparingen en zelfs belastingverhogingen, in het gedrang.”

“N-VA West-Vlaanderen vindt de afrekening totaal niet transparant, de gouverneur hanteert een eigen berekeningsmethode. Voor sommige gemeenten betekent deze afrekening een hap uit hun jaarlijks budget, vb. Alveringem van € 800.000, gezien dit al het gekende cijfer 2006-2010 is, dit op een jaarlijks budget van € 5.200.000.”

De 3 gemeenten die rechtstreeks onder de bescherming van een groot korps (Y-korps) vallen, namelijk Jabbeke, Bredene en Alveringem, hebben een unaniem negatief advies uitgebracht in de gemeenteraad tegen de afrekening in kwestie. Ondertussen hebben deze gemeenten een raadsman onder de arm genomen en werd een kortgeding aangespannen bij de Burgerlijke rechtbank om daarna bij de Raad van State ten gronde te gaan. Het kortgeding wordt aangespannen om te voorkomen dat het geld automatisch van de gemeenterekening wordt afgenomen.

Wielsbeke, beschermd door een kleiner Z-korps, heeft ook unaniem in de gemeenteraad van februari negatief advies uitgebracht omtrent de afrekening, namelijk € 604.000. Volgende gemeentes en steden met een eigen Z-korps hebben negatief advies uitgebracht : Anzegem, Zwevegem, Kuurne, Harelbeke, Menen en Ieper.

De gouverneur wist te melden tijdens het mondelinge vragenuurtje in de provincieraad van 30 april, dat hij via Binnenlandse Zaken opdracht heeft gekregen zijn berekeningswijze aan te passen. Hij heeft hiervoor tijd tot 16 mei 2014. De afrekening voor brandweerkosten 2011-2013 wordt voorlopig uitgesteld tot klaarheid is geschapen.

Provincieraadslid Rik Buyse sluit af: ”Wij, als N-VA-fractie, vrezen dat het terecht milderen van de financiële pil voor sommige gemeenten aan anderen wordt doorgerekend, wat ook niet de bedoeling kan zijn. Het wettelijk kader stellen we in vraag en het feit dat de redelijke termijn voor de verrekening van de oudste kosten verstreken is.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is