Opening schrijvershuis Lijsternest in Ingooigem

Op 25 maart 2014

Brugge/Ingooigem/Anzegem – Open Brief

 

Geachte heer Gouverneur
Geachte leden van de deputatie van de provincie West-Vlaanderen

 

Na jaren van werkzaamheden wordt op 24 april het schrijvershuis ‘Lijsternest’ heropend. De provincie West-Vlaanderen heeft hier actief aan meegewerkt. Dit zou een feestelijke gebeurtenis als eerbetoon aan een van onze grootste Vlaamse schrijvers Stijn Streuvels moeten worden. In aanwezigheid van familie en genodigden zou dit een waar literair feest moeten worden.

Daarom is het des te pijnlijker te moeten vaststellen dat op de uitnodigingen de heer Hedwig Speliers als gastspreker wordt aangekondigd.

Wij vernemen dat de heer Speliers als ‘Streuvelsbiograaf’ in meerdere geschriften met verdraaide feiten, halve waarheden en hele leugens zijn best heeft gedaan om de reputatie van de mens Stijn Streuvels onderuit te halen.

Zo heeft de heer Speliers in zijn gemonteerde ‘biografie’ “Dag Streuvels” op vileine wijze proberen te bewijzen dat Stijn Streuvels tijdens de Tweede Wereldoorlog  pro-Duits was. Een beetje ernstiger onderzoek van dit thema brengt aan het licht dat deze beschuldigingen compleet uit de lucht gegrepen zijn. Daarvoor verwijzen we graag naar literaire prominenten zoals professor Ludo Simons en Andries Van den Abeele.

De voltallige N-VA fractie van de West-Vlaamse provincieraad vindt het daarom ongepast een forum te geven aan de heer Speliers. De opening van het Lijsternest moet een waardig eerbetoon zijn aan de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels.

Daarom, geachte gouverneur, geachte leden van de deputatie vragen wij de keuze van de heer Speliers als gastspreker op de officiële heropening van het ‘Lijsternest’  te herzien.

 

 

Hoogachtend

Namens de N-VA-fractie, Kristof Pillaert, fractievoorzitter N-VA West-Vlaanderen

 

Kristof Pillaert – Sigrid Vandenbulcke – Peter De Roo – Isabel Desoete – Jan Van Meirhaeghe – Johan Rollez – Kurt Himpe – Luc Coupillie – Luk Hoflack – Machteld Vanhee – Marianne Verbeke – Marleen De Mulder – Mieke Van Hootegem – Nick Verwimp – Peter Herman – Rik Buyse – Sophie Mespreuve –Tijl Waelput – Wim Aernoudt – Wouter Vanlouwe

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is