Nattevingerwerk bij Provinciaal Welzijnsbeleid

Op 5 december 2013, over deze onderwerpen: Cultuur

Brugge - De gedeputeerde voor Welzijn, Myriam Vanlerberghe (sp.a), stelde in de provincieraad van 5 december 2013 haar beleidsnota Welzijn voor. De N-VA-fractie in de West-Vlaamse provincieraad verwijt de bevoegde gedeputeerde vooral nattevingerwerk.

“N-VA is blij dat er eindelijk, na een jaar non-beleid, een tastbaar document voorlegt. Maar naar een rode draad blijft het zoeken”, aldus N-VA-provincieraadslid Peter De Roo (Brugge).

“Een goed armoedebeleid is een transversaal beleid. Armoede heeft niet enkel betrekking op geldgebrek. Armoede beïnvloedt de verschillende aspecten van het leven. Denken we maar aan aspecten zoals wonen, mobiliteit, infrastructuur, economie en werkgelegenheid… Allemaal bevoegdheden die in deze deputatie hun plaats vinden, en waar de armoedetoets dus meer dan op zijn plaats zou zijn. Maar hiervan in het voorgestelde beleid geen enkel spoor”, aldus De Roo.

“Ook over de snelle verkleuring van de provincie vinden we niks terug in de beleidsplannen. De kansarmoede-index in Vlaanderen toont overigens dat 62% van de kinderen die in kansarmoede geboren wordt, een moeder van vreemde afkomst heeft. Zoiets roept om onmiddellijk aangepakt te worden. Onze provincie verkleurt immers sneller dan de andere. Iets wat je met beide handen moet aanpakken.  En zet aub. in op arbeid als hefboom om uit de vicieuze armoedecirkel te geraken.”

Meten is weten

De Roo had gehoopt op een snelle actualisatie van de armoede-atlas in de provincie West-Vlaanderen, zodat die als basis kan dienen voor een gefundeerd en op indicatoren gebaseerd beleid. Maar ook die is er niet. De Roo suggereerde gedeputeerde Vanlerberghe om snel een voorbeeld te nemen aan de Vlaamse en Lokale Integratiemonitor, een instrument dat werd ontwikkeld onder impuls van Minister van Inburgering Geert Bourgeois. De Roo kan dus niet anders dan concluderen dat het voorgestelde welzijnsbeleid vooral op buikgevoel en weliswaar uitstekende expertise van de provinciale dienst Welzijn is geschreven. Maar ook dat de rest helaas gebaseerd is op nattevingerwerk…

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is