N-VA pleit opnieuw voor restauratie beiaard Grootseminarie

Op 26 december 2014

N-VA heeft in de provincieraad gevraagd om budget vrij te maken voor de restauratie van de beiaard in het Grootseminarie van Brugge. Daarnaast wil provincieraadslid Sigrid Vandenbulcke de tuin en boomgaard toegankelijk maken voor het grote publiek.

Naar aanleiding van de erkenning van de Belgische beiaardcultuur als Unesco-erfgoed ijverde N-VA-senator Pol Van Den Driessche eerder al voor de restauratie. De installatie in het Grootseminarie is de tweede beiaard in Brugge naast de bekende in het Belfort."Het zou prachtig zijn om in Brugge op twee plaatsenbeiaardmuziek te kunnen beluisteren.

"Dit schitterende instrument mag door verdere verwaarlozing niet helemaal worden vernield", zegt Sigrid Vandenbulcke (N-VA). De beiaardinstallatie maakt deel uit van het patrimonium van hetGrootseminarie, waarin de provincie het medebeheer heeft. Gedeputeerde voor Patrimonium, Bart Naeyaert (CD&V), antwoordde dat een restauratie niet voorzien is in de meerjarenplanning. "Er zijn al werken aan de daken en een orgelrestauratie gepland. Het stopt ergens naar middelen toe, maar met de tijd zullen misschien de nodige middelen gevonden worden om ook dit te realiseren. Ik zal het aankaarten bij ons jaarlijks gesprek met het seminarie. De tuin en boomgaard worden soms al opengesteld voor activiteiten", aldus Naeyaert (CD&V). Vandenbulcke zal nu samen met Vlaamse volksvertegenwoordigers en senator Pol Van Den Driessche initiatieven nemen om de Vlaamse overheid aan te zetten om tussen te komen.

N-VAseminarie

 

Dit artikel staat ook online hier.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is