Mondelinge vraag rond opvolging armoede: Dikke Freddy neemt het woord op de West-Vlaamse Provincieraad

Op 28 maart 2013, over deze onderwerpen: Armoede

Dikke Freddy* sprak vandaag voor het eerst op de West-Vlaamse Provincieraad. Hij kreeg vandaag bij monde van N-VA-provincieraadslid Peter De Roo, kans om zich tot de Gedeputeerde van Welzijn te richten.

De Roo voerde Dikke Freddy op in een aanklacht tegen de groeiende armoede in de Provincie West-Vlaanderen.

Zowel de West-Vlaamse gouverneur Card Decaluwe als de voltallige Provincieraad lieten de voorbije maanden immers weinig kansen onbenut om het thema armoede op de agenda te plaatsen. De gouverneur had het er in zijn State of the Union uitgebreid over, en de Deputatie verklaarde te zullen onderzoeken hoe men op het dagelijks beleid een armoedetoets kon invoeren. De gedeputeerde van Welzijn, Myriam Vanlerberghe, zei in januari al voor een realistische en praktische aanpak te willen gaan. ‘Geen symbolische acties, maar wel mensen in armoede vooruit helpen.’

Dikke Freddy wou vandaag weten hoever het met haar aanpak stond.

Concrete aanleiding is de aankondiging van Europa om haar leveringen aan de West-Vlaamse Voedselbank vanaf 2014 met minstens 80% terug te schroeven. Europa is op dit ogenblik goed voor 50% van alle leveringen aan de Voedselbank. Voor de organisatie uit Kuurne die via 88 andere organisaties over de Provincie verspreid 12.810 kansarmen met 1.200 ton voedsel bedient, is dit een regelrechte ramp. Indien hier geen oplossing voor gevonden wordt, betekent dit dat de Voedselbank binnenkort 1 op de 2 van hun klanten met lege handen zal moeten naar huis sturen.

Dikke Freddy voegde er nog aan toe: “Mevrouw de Gedeputeerde ... hoewel ik mij bezwaarlijk tot de gegoeden der aarde kan rekenen, maak ook ik mij zorgen om de bankencrisis. De enige bank waar ik immers klant ben, is de voedselbank..."

De gedeputeerde kreeg verder nog volgende vragen van provincieraadslid De Roo:

  • Hoe volgt u de situatie op met betrekking tot de armoede in West-Vlaanderen?
  • Hoever staat het met het onderzoek naar het invoeren van de armoedetoets die de deputatie zichzelf wilde opleggen?
  • U pleitte voor een praktische aanpak: geen symbolische acties, wel mensen in armoede vooruit helpen, zei u. Hoe ziet die aanpak er uit?
  • Hoeveel steun wordt er door de Provincie gegeven aan de West-Vlaamse Voedselbank en welke initiatieven mogen die mensen van u verwachten om hun werking te kunnen garanderen?

*Frederik De Meester, alias Dikke Freddy, leeft aan de zelfkant. Hij fulmineert, reclameert, corrigeert en filosofeert in brieven aan de leiders van dit land. Elke brief is een aanklacht tegen de wantoestanden die hem en zijn lotgenoten treffen in hun dagelijks geploeter. Dikke Freddy is een creatie van Erik Vlaminck; hij schrijft vanuit de buik, zijn humor is scherp, zijn blik op de samenleving meedogenloos. Brieven van Dikke Freddy is sinds 1993 een column in Alert, een tijdschrift over zorg, welzijn en sociale politiek. Een eerste bundeling verscheen in 2002. In deze nieuwe uitgave worden de brieven van de laatste vijf jaar in boekvorm gepresenteerd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is