Beaufort 2015: provincie betaalt badplaatsen voor de helft terug

Op 18 december 2015


Het provinciebestuur zal aan de tien kunstgemeenten de helft terugbetalen van wat ze in het kunstevent Beaufort 2015 investeerden. "Dat bijna een derde van de projecten werd afgeblazen, was onze fout niet", klinkt het bij de provincie.

Met een grondige eindevaluatie viel woensdagavond het doek over de jongste editie van Beaufort, het driejaarlijks kunstevenement aan zee. En de kritiek was niet bepaald mals: niet nagekomen afspraken, een gebrekkige communicatie en dito organisatie, inhoudelijk omstreden... Bij tal van gemeenten klonk de kritiek nog tijdens de duur van het evenement, en ook N-VA liet zich niet onbetuigd.

"Beaufort bouwde in de vorige edities een sterkte reputatie op als cultureel-toeristisch project, gericht op een groot publiek", zegt N-VA-provincieraadslid Nick Verwimp uit Blankenberge. "Deze vijfde editie kreeg echter tot verrassing van velen een totaal andere invulling en daar werd voorafgaandelijk bitter weinig over gecommuniceerd. Daarnaast liep alles nog eens organisatorisch in het honderd en voerden de kunstenaars maar 39 van de 59 aangekondigde werken uit. Het ongenoegen van de kustgemeenten was dan ook meer dan terecht."

"En wat merken we nu? De provincie neemt de vlucht vooruit om te verhinderen dat badplaatsen gerechtelijke stappen ondernemen en halveert de gemeentelijke bijdrage van 40.000 naar 20.000 euro", aldus nog Verwimp.

Blankenberge is tevreden

Het gemeentebestuur van Blankenberge had inderdaad een drietal weken geleden een ingebrekestelling gestuurd en een terugbetalinggevraagd voor niet uitgevoerde projecten. "Om wat druk uit te oefenen", legt schepen Philip Konings(Open VLD) uit. "Wat de provincie nu aanbiedt, vinden we een fair voorstel. Over wat wel gerealiseerd werd, waren we best tevreden, maar sommige zaken, zoals de communicatie, konden inderdaad veel beter."

Bevoegd gedeputeerde Myriam Vanlerberghe reageert enigszins gepikeerd op wat ze eenzijdige kritiek van N-VA noemt. "Het is toch alleen maar logisch dat we de badplaatsen terugbetalen voor wat niet werd gerealiseerd. Dat was overigens altijd de bedoeling, maar een definitieve evaluatie kan je pas aan het einde van de rit maken."

"28 procent van wat contractueel was vastgelegd, werd volledig buiten onze wil om niet uitgevoerd. Heel wat kunstenaars kwamen in laatste instantie met allerhande redenen op de proppen om forfait te geven en ik begrijp zeker het ongenoegen dat zoiets heeft veroorzaakt. Het gaat om een bedrag van 243.000 euro dat dus gelijk verdeeld zal worden over de tien betrokken gemeenten. Maar ik wil het nog eens duidelijk maken: dit was bewust en noodgedwongen een financieel bescheiden project. In 2003 kon Beaufort nog rekenen op een budget van 7 miljoen euro. Dit jaar moesten we het klaren met een modeste 1,7 miljoen", aldus de gedeputeerde.

Beaufort2015

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is