Ongenoegen bij fusie polderbesturen tot nieuwe Westkustpolder

Op 6 juni 2017, over deze onderwerpen: Landbouw, Milieu en klimaat, Mobiliteit en openbare werken

West-Vlaanderen / Veurne – Provincieraadslid Wouter Vanlouwe uit Veurne heeft in de provincieraad van 1 juni de deputatie aan de tand gevoeld over de fusie tussen de polderbesturen De Moeren en Noordwatering tot de Westkustpolder. Hij haalde enkele pertinente bekommernissen aan zoals de vertegenwoordiging in de nieuwe Westkustpolder.

Maandag 29 mei werd tijdens de Algemene Vergadering van de polderbesturen De Moeren en Noordwatering de laatste rechte lijn ingezet om de fusie van de twee polders tot een goed einde te brengen. Deze nieuwe Westkustpolder zal eindelijk kunnen starten op 1 januari 2018.

Niettemin kwamen tijdens deze vergadering een aantal pertinente bekommernissen vanuit de kleinste Polder “De Moeren” naar boven. Tijdens heel wat voorafgaande overlegvergaderingen werden verschillende modaliteiten om tot een fusie te komen strikt onderhandeld. Helaas bleken bij de uiteindelijke tekst van het huishoudelijk reglement een aantal van deze modaliteiten “verdwenen”  en dit zonder medeweten van het huidige polderbestuur De Moeren.

In een overgangsfase wordt wel nog toegezien dat een vertegenwoordiging vanuit de Moeren in het nieuwe polderbestuur wordt opgenomen, maar de afspraak om de adjunct-dijkgraaf tijdens deze overgang te garanderen, werd helaas niet weerhouden.

Provincieraadslid Wouter Vanlouwe: “Nochtans zijn we met N-VA overtuigd dat dit geen overbodige luxe zou zijn. Waterbeheersing in de Moeren is namelijk geen sinecure. Dit laagste gelegen gebied van Vlaanderen, tot 2 meter onder de zeespiegel, vergt een wel heel bijzondere aanpak. De kennis hieromtrent ligt ongetwijfeld bij leden van het vroegere bestuur van Polder De Moeren. Daarom vindt N-VA het vrij belangrijk om een aantal van deze mensen in het nieuwe bestuur van de Westkustpolder te laten zetelen. Helaas wordt dit enkel gegarandeerd tijdens de overgangsfase van 3 jaar, nadien is een vertegenwoordiging in de Westkustpolder heel onzeker. Pittig detail, een permanent plaatsje voor de zeven burgemeesters, met bijhorende zitpenning, werd wel opgenomen. Het nieuwe Westkustpolderbestuur zal dus samengesteld worden uit 9 bestuursleden en 7 burgemeesters met raadgevende stem. Nochtans is er van rechtswege slechts voorzien om twee burgemeesters in het bestuur op te nemen.”

“In de provincieraad werd het N-VA voorstel om door middel van een rotatie jaarlijks slechts twee  burgemeesters te laten zetelen in het bestuur van de Westkustpolder helaas niet weerhouden. Blijkbaar verkiest het provinciebestuur een plaatsje voor de zeven betrokken burgemeesters boven een blijvende vertegenwoordiging vanuit De Moeren,” besluit provincieraadslid Wouter Vanlouwe.

Herbekijk de vraagstelling hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is