N-VA heeft voorbehoud bij de clusterconcessie voor horeca op de provinciedomeinen

West-Vlaanderen / Wevelgem / Beernem / Waregem / Ieper / Oostende / Brugge / Ardooie – De provincie gaat op zoek naar 1 en dezelfde uitbater voor de cafetaria op 7 verschillende provinciale domeinen via de formule van een clusterconcessie. In de provincieraad van maart werd het bestek gelanceerd. “De provincie probeert kandidaten te verleiden met bijzondere financieringsvoorwaarden. De provincie wil zelf een kapitaal van 10 miljoen euro uitlenen aan de kandidaat. Een bedrag dat nooit terug moet betaald worden. N-VA formuleerde bedenkingen en onthield zich bij stemming”, aldus provincieraadslid Wim Aernoudt uit Gistel.

In 2025 lopen er verschillende concessies voor de uitbating van horecazaken in provinciedomeinen af. In plaats van opnieuw aparte uitbaters te zoeken, opteert het provinciebestuur vanaf 2026 voor een clusterconcessie. Concreet betekent dit dat er één investeerder verantwoordelijk zou zijn voor de uitbating van eet- en dranketablissementen in 7 West-Vlaamse provinciale domeinen. Het gaat over de cafetaria in provinciedomein Bergelen in Wevelgem, domein Bulskampveld in Beernem, De Gavers in Waregem, De Palingbeek in Ieper, Raversyde in Oostende, Tillegem in Brugge, en ’t Veld in Ardooie.

“N-VA heeft grote vraagtekens bij deze nieuwe formule”, aldus provincieraadslid Wim Aernoudt. “Individuele aanbestedingen voor de 7 horecauitbatingen met mogelijkheid tot clustering per 2 of 3 bijvoorbeeld vinden we een formule die meer kansen geeft aan kleinere spelers op de markt. Dit kan de concurrentie alleen maar ten goede komen.“

De provincie kiest ervoor om de nieuwe uitbaters zelf te laten investeren op basis van een contract van 30 jaar. Dat is een te verdedigen keuze. De provincie wil het echter aantrekkelijker maken door een optie aan te bieden waarin het zelf voor bank gaat spelen. Het wil 10 miljoen euro ter beschikking stellen gedurende die 30 jaar aan een vaste intrest van 2 %.  “Bijzonder is dat dit kapitaal niet moet afbetaald worden. Omdat na 30 jaar de gebouwen eigendom worden van de provincie, rekent men er op dat de restwaarde van deze na 30 jaar die 10 miljoen euro zullen dekken. Dit is voor N-VA een bijzonder risicovolle aanpak die we niet steunen,“ aldus provincieraadslid Wim Aernoudt​.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is