Vlaamse Regering geeft recordbedrag aan subsidies voor cultureel erfgoed. West-Vlaamse organisaties krijgen verdubbeling aan werkingsmiddelen

Op 30 september 2023, over deze onderwerpen: Cultuur

De erfgoedsector in West-Vlaanderen mag in de periode 2024-2028 jaarlijks rekenen op een subsidiebedrag van 6,697 miljoen euro. Dat besliste de Vlaamse Regering op de Ministerraad van 29 september 2023. “Dat betekent bijna een verdubbeling in vergelijking met de vorige bestuursperiode. Vooral de verdiende stijging voor Musea Brugge springt in het oog”, reageert Vlaams Parlementslid en erfgoedspecialiste Cathy Coudyser (N-VA) bijzonder tevreden.

De Regering Jambon beloofde bij aanvang van de legislatuur een forse investering in de erfgoedsector. “Met een jaarlijks totaalbudget van 51,5 miljoen euro voor de beleidsperiode 2024-2028 lost ze deze belofte meer dan in. Dit komt neer op een budgetstijging van 18 miljoen euro ofwel een stijging van 54% in vergelijking met de periode 2019-2023. De West-Vlaamse Erfgoedsector mag jaarlijks rekenen op 6,697 miljoen euro. Dat betekent een toename van ruim 3,26 miljoen euro”, verduidelijkt Coudyser.

Bijna 1 miljoen euro voor In Flanders Fields Museum

Volgens het N-VA parlementslid uit Knokke-Heist springt vooral de verdiende stijging voor Musea Brugge in het oog. “De koepel van 13 museale locaties in Brugge krijgt vanaf 2024 jaarlijks de som van 2,758 miljoen euro. Ook dat betekent een verdubbeling met de vorige legislatuur. In het licht van de bouw van de Brusk en de renovatie van het Groenemuseum is dat verhoogde bedrag meer dan welkom. Ook In Flanders Fields in Museum mag de komende vier jaar telkens op een bedrag van 990.000 euro rekenen ”, vertelt Coudyser.

Na kunstensector nu ook significante versterking voor cultureel-erfgoedsector

In het kader van de zogenaamde ‘erfgoedronde’ konden alle Vlaamse cultureel-erfgoedorganisaties een aanvraag indienen voor een werkingssubsidie voor de periode 2024-2028. De werkingssubsidies woerden toegekend op basis van het Cultureelerfgoeddecreet van 23 december 2021. De Vlaamse Regering nam in haar beslissing rekening met het Regeerakkoord, de Strategische Visienota Cultureel Erfgoed, de adviezen van de beoordelingscommissies en de bijhorende Leeswijzer van de Afstemmingscommissie. “Met deze beslissing van de Vlaams Regering om een totaalbudget van 51,5 miljoen euro uit te trekken, wordt ook de cultureel-erfgoedsector in navolging van de kunstensector financieel significant versterkt”, besluit Coudyser.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is