Vernieuwing brug Koolhofput Nieuwpoort: Een brug te ver

Op 11 oktober 2017, over deze onderwerpen: Domeinen en Groene Assen

West-Vlaanderen / Nieuwpoort / Diksmuide – De N-VA fractie van de provincie is verheugd met een aanpak van de oude en beschadigde brug op het eind van de Frontzate – fietsroute in Nieuwpoort. “Niettemin rezen tijdens de Provincieraad van september ernstige vragen over de heel dure kostprijs van 500.000 euro voor een totaal renovatie”, aldus provincieraadslid Luc Coupillie uit Diksmuide.

Provincieraadslid Luc Coupillie legt zijn redenering uit. “Iets verderop werd over De Noordvaart in 2016 een nieuwe fietsbrug geïnstalleerd met een vergelijkende spanwijdte, kostprijs 75.000 euro. De intentie om de brug over de Veurnevaart opnieuw te gebruiken voor zwaar vervoer is eigenlijk “een brug te ver”. Al 20 jaar wordt deze brug niet gebruikt door brandweer, noch door landbouwer of loonwerkers en evenmin door de groendienst van de provincie. De redenering van de gedeputeerde Decorte dat de brandweer in Nieuwpoort nergens anders water kan vinden is echt ‘een Ganzepoot’ te ver. Zware treinstellen waarvoor de originele brug ooit bedoeld was zullen er nooit meer over rijden en er bevinden zich voldoende alternatieven in de buurt waardoor gemotoriseerde vierwielers (voor de enkele keren in een jaar dat die op de Koolhofputsite moeten zijn) maar kort moeten omrijden.”

Een brug om vlot fietsverkeer mogelijk te maken lijkt voor de N-VA fractie dan ook  voldoende, wat toch een besparing kan opleveren van 400.000 euro. “Hier wordt echt wel belastinggeld over de brug gegooid!”, besluiten provincieraadsleden Luc Coupillie (Diksmuide) en Wouter Vanlouwe (Veurne).

Op de provincieraad vroeg raadslid Coupillie aan de deputatie om haar huiswerk opnieuw te doen en een prijsofferte op te vragen voor een brug enkel bedoeld voor fietsverkeer. Toch besliste de meerderheid anders en werd gekozen voor een veel te dure renovatie van de huidige brug. Een mogelijke besparing van ruim 400.000 euro werd hiermee met 1 duw op de knop door deze CD&V, Open Vld en Sp.a meerderheid van tafel geveegd. Begrijpe wie kan.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is