Tijd van Daens is terug. Crisis in de West-Vlaamse landbouw

Op 23 maart 2017, over deze onderwerpen: Landbouw

West-Vlaanderen / Brugge – “Het is pompen of verzuipen. En de West-Vlaamse landbouwer verdient beter,” aldus Peter De Roo (N-VA provincieraadslid uit Brugge), afkomstig uit de Westhoek. Begin 2015 reeds pleitte hij voor de oprichting van een crisiscel voor de West-Vlaamse landbouw (zie https://goo.gl/KMHqTL).

De Roo kwam zwaar onder de indruk terug van een bezoek aan de organisatie Boeren op een Kruispunt (www.boerenopeenkruispunt.be) die landbouwers begeleidt die worstelen om hun hoofd boven water te houden. De Roo schuwt de vergelijking met de tijd van Daens niet. “De arbeiders van toen zijn de boeren van nu. En de veevoederbedrijven, de agro-industrie en de distributiesector zijn de elite die de wetten dicteren.”

“Geldgebrek zorgt ervoor dat water en elektriciteit op boerderijen worden afgesloten, dat de brandverzekering wordt opgezegd, dat het bezoek aan de tandarts wordt uitgesteld, dat alle niet-essentiële investeringen, op de lange baan worden geschoven.”

De verantwoordelijke voor de hulporganisatie ‘Boeren op een Kruispunt’, Riccy Focke (riccy [at] boerenopeenkruispunt.be  0476.911.846) bevestigt het verhaal.

De Roo vraagt de deputatie om -waar mogelijk- zelf werk te maken van een onmiddellijke administratieve vereenvoudiging voor het landbouwbedrijf, hiervoor op Vlaams niveau te lobbyen en een intensere samenwerking op te zetten tussen Boeren op een Kruispunt en INAGRO. “INAGRO doet fantastisch werk. Maar wat zijn we met fantastische plannen voor de West-Vlaamse landbouw, als er geen landbouwers meer zijn om ermee aan de slag te gaan?! De instroom van jonge en nieuwe landbouwers is een grote uitdaging en wordt met de jaren groter. Dit moet een echt beleidsthema worden de komende jaren.”

De Roo eindigde er mee het belang te onderstrepen van de korte keten -lekker eten van dichtbij- en vroeg de deputatie de mogelijkheid te onderzoeken om op Boeverbos een ophaalpunt voor de vzw Voedselteams (www.voedselteams.be) op te starten.

Bijgevoegde grafieken:

- Leeftijdsgrafiek van de West-Vlaamse adviesaanvrager: in 10 jaar had Boeren op een Kruispunt 805 West-Vlaamse bedrijven met een crisisprobleem.

- Grafiek tellingsplichtigen landbouw per gemeente:​ mochten we hier nog een leeftijdscurve van boeren en tuinders aan toevoegen, dan zou u zien dat ongeveer 40% van hen binnen 10 jaar op pensioen kan. En nog erger dat er amper verjonging klaar staat… De sector dreigt daarmee haar maatschappelijk draagvlak te verliezen.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is