Ruim 1,9 miljoen euro subsidies voor 136 toeristische logies en jeugdverblijven in West-Vlaanderen

Op 24 oktober 2023, over deze onderwerpen: Toerisme

Toerisme Vlaanderen investeert 4,3 miljoen euro in 287 erkende toeristische logies en jeugdverblijven in Vlaanderen. Bijna de helft hiervan, net geen 2 miljoen euro, wordt in West-Vlaamse projecten geïnvesteerd. De uitbaters van 136 West-Vlaamse logies krijgen hiermee steun voor hun investeringen in energiebesparende maatregelen, werken rond duurzaamheid of de aanleg van camperplaatsen. Jeugdverblijven, die sinds 2023 onder het logiesdecreet vallen en hogere brandveiligheidscriteria opgelegd worden, krijgen ook steun voor investeringen in brandveiligheid. “Na de moeilijke coronacrisis en de periode van stijgende energieprijzen is het goed dat onze logiessector ondersteuning krijgt om te blijven investeren.  Zo houden we de kwaliteit van de West-Vlaamse logies hoog en kan er op termijn fors bespaard worden op energiekosten of waterverbruik,” weet West-Vlaams parlementslid Cathy Coudyser (N-VA) die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

De focus voor Vlaamse steun ligt in 2023 bij energiebesparende maatregelen, zoals investeringen in isolatie, hoogrendementsbeglazing, een warmtepomp, een warmtepompboiler of zonneboiler. In het kader van duurzaamheid gaat het om waterbesparende aanpassingen of investeringen voor het hergebruik van afvalwater en regenwater. In West-Vlaanderen krijgen 115 logies (28 hotels, 55 vakantiewoningen, 15 B&B ’s, 5 hostels, 7 kamer gebonden logies, 3 campings en 2 terrein gebonden logies) samen ruim 1 miljoen euro aan steun voor energiebesparende maatregelen of duurzaamheidswerken. 

“Minister Demir steunt nu de logiessector voor 4,3 miljoen euro. Zowel het totale steunbudget als het maximale steunbedrag per investering ligt dit jaar hoger dan vorige jaren. Ook het aantal ingediende aanvragen was veel hoger dan verwacht.  De logiesondernemers krijgen dus een stevige duw in de rug”, reageert Coudyser tevreden. 

Jeugdverblijven

Er wordt daarnaast ferm in jeugdverblijven geïnvesteerd. Deze vallen sinds 2023 onder het logiesdecreet en vanaf 2025 moeten ze voldoen aan hogere brandveiligheidscriteria, waarvoor ze kunnen rekenen op bijkomende steun voor investeringen in brandveiligheid. 21 West-Vlaamse jeugdverblijven krijgen samen meer dan 910.000 euro voor investeringen in brandveiligheid, al dan niet gecombineerd met energiebesparende maatregelen.  De meest in het oog springende subsidiebedragen voor jeugdverblijven zijn Duin en Zee in Oostende (144.489 euro), De Zeekameel in Middelkerke (91.142 euro) en chirolokalen ’t Okkernotje in Staden (140.825 euro).  In de Westhoek krijgen De Lork en ‘t Eksternest in Heuvelland, The Poppies in Ieper en het Dorpshuis Haringe in Poperinge samen ruim 285.000 euro.

“Investeren in kwaliteit van onze jeugdlogies is investeren in onze jeugd en in het toerisme van de volgende generatie.  Als kind of jongere in groep op vakantie gaan, is een belangrijk sociaal gegeven in een diverse maatschappij en een stap op weg naar zelfstandigheid en naar teamgeest.  Het zijn vaak de fantastische herinneringen aan deze vakanties die er later voor zorgen dat ze nog eens naar West-Vlaanderen op vakantie komen”, besluit Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is