Onderzoek provincie windmolenparken bevestigt Gistelse ervaringen

Op 20 april 2023, over deze onderwerpen: Energie, Milieu en klimaat, Vergunningenbeleid

West-Vlaanderen / Gistel / Izegem - Het onderzoek van de provincie naar de ervaringen van omwonenden van windmolenparken bevestigt de Gistelse ervaringen. “Wij kregen in de 17 jaar dat de zes turbines in Gistel staan nooit klachten over de werking ervan. Het onderzoek van de provincie bevestigt deze ervaring”, zegt provincieraadslid en Gistels schepen van Omgeving Wim Aernoudt.

De bevraging werd afgenomen bij 6867 gezinnen die binnen een afstand van 1000 meter wonen van zes windmolenparken in West-Vlaanderen. Het gaat over Desselgem, Gistel, Ieper, Izegem, Sint-Baafs-Vijve, Kortrijk en Harelbeke.

Provincieraadslid Wim Aernoudt: “Opvallend in het onderzoek is dat van alle bevraagde gemeenten de inwoners van Gistel het meest positief staan tegenover het lokaal ingeplante windpark. Dit bevestigt de inschatting van ons lokaal bestuur en maakt mij als schepen van Omgeving van de stad Gistel trots.“

Uit het onderzoek blijkt dat communicatie rond deze projecten voor de bevraagden een topprioriteit is. “In Gistel werd voor eventuele nieuwe turbines de afgelopen jaren al twee keer een infomarkt georganiseerd. De betrokken bedrijven kwamen hun project ook al uitleggen in de milieuraad van de stad Gistel”, aldus raadslid Aernoudt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 76 % van de omwonenden geen overlast ervaart. De overlast is vooral slagschaduw en geluid. Minder dan 6 % ervaart deze hinder als ernstig. En maar 15 % van de omwonenden die overlast ervaart, heeft al klachten geuit. Deze cijfers zijn in Gistel dus nog positiever na de ervaringen met windturbines.

Maar 10 % van de bevraagden staat negatief tegenover de vervanging van turbines of de inplanting van nieuwe. “Ook hier is er nog meer draagvlak in Gistel voor de nieuwe projecten. Dit bevestigt wat wij aanvoelen bij  onze inwoners en moedigt ons aan om op de ingeslagen weg door te gaan”, zegt provincieraadslid Wim Aernoudt.

Ervaringen in Izegem veel minder positief

Waar de ervaringen in Gistel het meest positief zijn, zijn de ervaringen in Izegem en Desselgem het minst positief. “In Izegem gaat het over de twee windturbines die in Kachtem het dichtst bij woongebied liggen en waar bij de inplanting heel wat protest was. De buurtbewoners hadden er de eerste jaren veel last van slagschaduw en geluidshinder tot er extra maatregelen genomen werden en technische aanpassingen gebeurden”, zegt Izegems provincieraadslid Kurt Himpe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is